Lagere maandlasten door nieuwe NHG grens!

In 2023 kun je voor een woning tot 405.000 euro de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) krijgen. Dat is een stijging van 50.000 euro: dit jaar is de grens nog 355.000 euro. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG. En dat scheelt veel in de maandlasten!

In de Kooimeer zijn diverse appartementen die vallen binnen deze nieuwe regels. Hoeveel je precies bespaart per maand is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden, je leenbedrag en de aangeboden hypotheekrente. Maar het kan al snel oplopen tot 0,5 procent. Het rentevoordeel behoud je gedurende de hele looptijd van de hypotheek en dat kan je tot tienduizenden euro’s schelen. Goed nieuws dus als je van plan bent om een appartement te kopen.

Heb je zo’n NHG hypotheek, dan neemt NHG je restschuld over en betaalt die aan de bank als je ooit door werkloosheid, scheiding of het overlijden van je partner je woning met verlies moet verkopen. Een geruststellende gedachte. Je betaalt hiervoor eenmalig een premie van 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Bij vier ton is dat 2.400 euro. Deze kosten zijn normaal gesproken aftrekbaar voor de belasting en snel terugverdiend. Want doordat de bank minder risico loopt krijg je dus een flinke korting op je hypotheekrente.

Hoewel het nog geen 2023 is kun je er vanuit gaan dat deze regeling al van toepassing wordt als je dit jaar besluit een woning te kopen. Je hoeft daarvoor niet tot 2023 te wachten. Het moment waarop de geldende hypotheekofferte door de bank wordt verstrekt is hiervoor namelijk bepalend.